Tjedan dana u Hrvatskoj

Ako planirate posjetiti Hrvatsku i ne znate odakle krenuti, pročitajte ovaj tekst i saznajte što posjetiti, što raditi i što očekivati! Plan putovanja u 7 dana u Hrvatskoj zajamčeno će podići vašu želju za lutanjima i apetit za putovanjem. Iako je Hrvatska mala zemlja, ima što za ponuditi.

Plan putovanja Hrvatskom u 7 dana

Ako posjećujete Hrvatsku prvi put ,predlažemo Vam jednotjedni itinera . Postoji toliko mnogo načina planiranja dolaska u Hrvatsku. Možete doći avionom, autobusom, brodom ili privatnim vozilom. Hrvatska je “meka” za niskobudžetne zrakoplovne kompanije, stoga vam preporučujemo da prvo provjerite letove jer možete dobiti neke dobre ponude ako ih rezervirate unaprijed. Ako se odlučite stići avionom, unajmite automobil i započnite svoju sedmodnevnu avaturu u Hrvatskoj.

Prijedlog za je sedmodnevni itinerar po Hrvatskoj, počevši od centra Dalmacije – Splita.

• 1. dan: Split
• 2. dan: Jednodnevni izlet na Plitvička jezera
• Dan 3: Pet otoka i jednodnevni izlet u Plavu špilju
• 4. dan: Jednodnevni izlet u Nacionalni park Krka
• 5. dan: Putovanje u Dubrovnik
• 6. dan: Dubrovnik
• 7. dan: Elafitski otoci

1. dan: Split

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj i najveći grad u Dalmaciji. To je grad sa spojem modernog urbanog života i povijesnih znamenitosti – i jedno od najpopularnijih mjesta za posjetiti  u Hrvatskoj.

Kada ste u Splitu, morate posjetiti: Dioklecijanovu palaču, Stari grad i Rivu te park Marjan. Posjetite Dioklecijanovu palaču, prošećite šetnicom uz more i popijte  čašu hrvatskog vina  ili se prošetajte uz brdo Marjan.

Nakon posjeta Splitu možete se uputiti na jednodnevni izlet u Šibenik ili Trogir; posjetiti prekrasan Nacionalni park Krka ili čak otići na izlet na otoke: Hvar gdje možete uživati ​​u polju lavande ili posjetiti opuštenu prirodu otoka Brača na jedan dan!

2. dan: Jednodnevni izlet na Plitvička jezera

NP Plitvička jezera, najposjećeniji su dio Hrvatske i možda jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Vožnja do tamo traje oko 2,5 sata pa ćete morati rano ustati. Ne zaboravite rezervirati ulaznice za park najmanje 48 sati prije vašeg posjeta jer može biti dosta gužve. Nemojte propustiti posjetiti slapove Rastoke koji se nalaze u blizini Plitvica.

3. dan: Jednodnevni izlet Pet otoka i Plava špilja

Iz splitske luke u samo jednom danu možete brodom vidjeti nekoliko otoka uključujući Hvar, Biševo, Vis, Ravnik i Budikovac. Bilo da volite plivati ​​i roniti ili jesti sladoled i ljenčariti na plaži, sigurno ćete uživati  provesti ovaj dan na otoku!
Modra špilja na otoku Biševu – Otočić Biševo teško da bi ostao zamijećen da nije izuzetne Modre špilje (Modra Špilja) koja podsjeća na  čuvenu špilju Capri u Italiji. Za sunčanih dana sunčeva svjetlost prolazi kroz podvodni otvor unutar špilje, stvarajući blistavo srebrno-plavo svjetlo. Ovaj zadivljujući prirodni fenomen nekoć je bio dostupan samo kroz ronjenje, ali od 1884. godine sada mu se može pristupiti malim čamcem.

4. dan: Jednodnevni izlet u Nacionalni park Krka

Još jedna od najpoznatijih hrvatskih znamenitosti je Nacionalni park Krka. Ovaj dragulj prirodne ljepote udaljen je samo oko sat vremena od Splita. Preporučamo da odaberete ulaz  Lozovac jer ima najveće parkiralište. Kupanje u rijeci više nije dopušteno, ali se i dalje možete diviti prirodnim ljepotama rijeke Krke i njenih slapova.

5. dan: Putovanje u Dubrovnik

Petog dana putovanja po Hrvatskoj, krenite prema jugu, do Dubrovnika. Od Splita do Dubrovnika trebat će vam oko 3-5 sati vožnje. Trebate znati da postoji kratak granični prijelaz kroz Bosnu i Hercegovinu, pa bi bilo dobro da putovnicu držite pri ruci. Na putu prema Dubrovniku savjetujemo da se zaustavite u Trstenom. Svojim prirodnim ljepotama dom je Arboretuma Trsteno. Trsteno se može pohvaliti renesansnom ljetnom rezidencijom obitelji Gučetić-Gozze iz 15. stoljeća s vrtom koji se uzgaja od 15. stoljeća do danas. Vrt koji obuhvaća ljetnikovac, akvadukt, mlin, fontanu s Neptunom i nimfama te paviljon s vidikovcem s pogledom na more i otoke najljepši je primjer vrtne arhitekture dubrovačkog ljetnikovca.

6. dan: Dubrovnik

Elafitski otoci su arhipelag koji se nalazi u blizini Dubrovnika. U arhipelagu se nalazi šest otoka, ne uključujući male otočiće, iako su tri glavna za posjetiti i boraviti Koločep, Lopud i Šipan. Da bismo vam dali predodžbu o tome koliko su mali i tihi – ukupno tri glavna otoka imaju manje od 1000 stanovnika. Do njih se lako stiže  trajektom – Jadrolinija ima dnevnu trajektnu uslugu koja redom vozi na svaki od otoka. Iz Dubrovnika postoji i katamaranska linija do otoka Šipana gdje možete provesti dan na plaži. Završite svoj 7-dnevni put po Hrvatskoj ovim prekrasnim otokom prije nego se vratite kući.

Tjedan dana u Hrvatskoj

Prije nego što provedete tjedan dana u Hrvatskoj morate odlučiti kako doći do Hrvatske. Lako možete doći zrakoplovom prije ili tijekom sezone. Vrlo brzo i jednostavno možete kupiti kartu  u jednom smjeru koja nije više toliko skupa zbog sve više avioprijevoznika koji lete za Hrvatsku. Možete putovati i noćnim niskobudžetnim autobusima ili noćnim vlakovom (od Zagreba do Splita). Ako putujete uz obalu, putujte trajektom.  Odličan  način da se vidi prekrasno razvedena obala.

Ako tražite nešto malo drugačije, zašto ne isprobati jedrenje i aktivan odmor  poput vožnje biciklom ili kajakom? To je sjajan način putovanja a  ne zahtijeva puno planiranja plana i programa  putovanja s vaše strane. Isto je i izvrstan način da se vidi glavna znamenitost Hrvatske: njezina obala!

Tjedan dana jedrenja u Hrvatskoj

Hrvatsku vrijedi posjetiti a njezina obala na Jadranskom moru je zapanjujuća! Jedna zabavna stvar u Hrvatskoj je iznajmiti brod i istražiti zemlju iz drugačije perspektive. Ima 1 246 otoka, od kojih je 47 stalno naseljenih. Svi koji vole jedrenje, plovidbu ili jet-ski u potpunosti će uživati ​​u boravku u Hrvatskoj. Usporite vrijeme dok plovite gore-dolje dalmatinskom obalom.
Ako razmišljate istražiti obalu brodom, u tekstu niže možete pronaći  je 7-dnevni itinerar, kratki vodič za jedrenje i rute koje možete slijediti   kada poželite jedriti Hrvatskom obalom. Tjedan dana jedrenja  u Hrvatskoj je ”obavezan” za sve zaljubljenike u jedrenje.

Prva stanica: Zadar. Ako želite vidjeti “najljepši zalazak sunca na svijetu”, Zadar je pravo mjesto za to. Nakon kratkog zaustavljanja u Zadru preporučamo da se uputite prema NP Kornati. Ovi su otoci prava prilika ukoliko želite pobjeći od  tehnologije. Budući da neki otoci nisu naseljeni, možda ćete se osjećati kao istraživač koji otkriva novi svijet!
Nakon Kornata otplovite na otok Zlarin u šibenskom arhipelagu. Zlarin nudi idilično mjesto za opuštanje i  upijanje sunca u miru  jer automobili ovdje nisu dopušteni. Povijesno je poznat po berbi i preradi crvenog koralja, s malim muzejom i zlatarnom posvećenom otočkoj tradiciji.

Dani 3 i 4, vaše sljedeće odredište za jedrenje je Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Ako želite stvarno uroniti u dalmatinski stil života, ovo je mjesto za vas. Nakon Splita idite u Bol, najstariji grad na otoku Braču, uz obalu Splita. Ovdje ćete pronaći Zlatni rat, široku šljunčano-pješčanu plažu koja se proteže na 10 km. Kristalno čisto more, netaknuta priroda i prekrasne, autentične otočne kuće.

Sljedeća stanica, otok Hvar, vjerojatno najpoznatiji hrvatski otoci, nestvarno lijep.
Njegova obala skriva brojne uvale i uvalice, a zaleđe je prošarano maslinicima, poljima lavande i vinogradima. Glavno središte otoka je grad Hvar. Hvar ima bogatu povijest, zanimljivu kulturu i buran noćni život. Ovdje možete pronaći najbolje zabave u Hrvatskoj.
 
Dan 5-6: možete otploviti na otok Korčulu. Prekrasan mali otok sa šumama, pješčanim plažama, maslinicima i vinogradima. Često se naziva i “mini-Dubrovnik”, a poznato je i kao rodno mjesto poznatog međunarodnog istraživača Marka Pola. Vaša sljedeća stanica je NP Mljet gdje možete doživjeti nestrvarne prirodne ljepote. Ako više ne želite plivati ​​i roniti, ovdje možete biciklirati, hodati ili voziti kajak oko dva slana jezera.

Posljednjeg dana Vašeg  tjedna na jedrilici na hrvatskoj ruti, posjetite otok Šipan i dubrovačku regiju. Šipan je otok s pravom mediteranskom atmosferom te je  okružen prirodnim ljepotama poput čempresa, borovim parkovima i vrtovima citrusa. Posljednjeg dana na jahti uživajte u ležernom danu na putu do ACI marine i plovidbi uz veličanstvene dubrovačke zidine. Čini se da jedan tjedan u Hrvatskoj neće biti dovoljan da je u potpunosti istražite.

Sedmodnevni odmor u Zadru

Zadar ima bogatu povijest i prirodne ljepote, prekrasne plaže i otoke. Dobro je povezan s ostatkom Hrvatske, ali i s većim europskim gradovima. To je baza za zračnu tvrtku Ryanair tako da možete lako letjeti do Zadra iz većine europskih zemalja po niskoj cijeni.

Ako se odlučite posjetiti Zadar brodom ili rezervirati krstarenje, uživat ćete u jedinstvenom labirintu velikih i malih otoka koji se protežu preko Jadranskog mora. Brojni otoci skrivaju prekrasne uvale, špilje i plaže. Ako se ne možete odlučiti hoćete li provesti nekoliko dana ili tjedan dana u Zadru, možda vam možemo pomoći u odluci našim  planom putovanja. Ako planirate doći u Zadar bez automobila, ipak vam preporučamo  da unajmite jedan. U zadarskoj regiji ima puno lijepih mjesta za posjetiti i automobil bi bio puno bolja opcija nego autobus.

Za vaš prvi dan u Zadru bilo bi lijepo istražiti grad s turistčkim vodičem. Na taj način možete osjetiti grad i lokalno stanovništvo. Turistički vodič će vam pokazati sve znamenitosti i objasniti sve važne povijesne događaje grada. Ovo je najbolji način da upoznate grad. Nakon turističke ture možete večerati u jednom od brojnih restorana, taverni, šarmantnih bistroa ili prodavača ulične hrane. Spoj dobre hrane, specijaliteta, dobre čaše vina i domaćina koji će vas s guštom ugostiti predstavlja zadarsku gastronomsku ponudu.

Važno je spomenuti da je zadarska regija ima nagrađivane vinare i proizvođače maslinovog ulja. U zadarskoj županiji možete istražiti nekoliko puteva sira, vina ili maslinovog ulja.

Drugi dan možete posjetiti obližnji Nin, Petrčane i Kožino. Nin je mali romantični grad i mjesto u kojem je nastala hrvatska država. Istražite ovaj mali grad i posjetite najmanju katedralu na svijetu, crkvu Svetog Križa, kip Grgura Ninskog, crkvu sv. Anselma ili muzeja ninskih starina. Ako ste ljubitelj vodenih aktivnosti, onda su ninske plaže za vas. Ovdje možete uživati ​​u jedrenju na dasci i kitesurfingu jer je ovo regija u kojoj su dani bez vjetra rijetki. Ovdje možete pronaći jednu od najpoznatijih pješčanih plaža u Hrvatskoj: Kraljičinu plažu. Također je jedna od najljepših obiteljskih plaža u Hrvatskoj.

Treći i četvrti dan rezervirani su za istraživanje otoka. Ako se želite kupati u tirkiznim vodama mirnih uvala onda je zadarski arhipelag za vas. Za posjet prekrasnim Kornatima morat ćete iznajmiti brod ili rezervirati jedan od brojnih grupnih izleta brodom. Trebat će vam jedan cijeli dan da za posjet Kornatima. Drugi dan možete posjetiti Dugi otok ili otok Ugljan. Dugi otok krije jednu od najljepših plaža u Hrvatskoj – plažu Sakarun. Nazivaju ga i ”Hrvatski Havaji”. Možete posjetiti i Park prirode Telaščica i njegove nevjerojatne litice. Ne zaboravite se popeti na svjetionik Veli Rat s kojeg se pruža prekrasan pogled na Jadransko more.

Petog dana možete birati između planinarenja ili laganog trekinga. Za ljubitelje planinarenja preporučamo NP Paklenica, najpopularnije penjalište u cijeloj južnoj Europi. Za ljubitelje trekkinga i orintologije preporučamo Park prirode Vransko jezero koje je jedno od najboljih mjesta za promatranje ptica u Hrvatskoj. Provođenje vremena  na jezeru i promatranje ptica neće vas razočarati bez obzira koje godišnje doba odaberete. Popnite se do vidikovca Kamenjak za najnevjerojatniji pogled na jezero i otoke.

Za zadnja dva dana u Zadru savjetujemo da usporite i razmazite se. Istražite obližnje plaže i uživajte u domaćoj kuhinji. Popijte čašu ili dvije domaćeg vina i probajte jedan od najnagrađivanijih sireva na svijetu.
Ako volite dobro vino, nemojte propustite posjetiti poznate vinarije ovog kraja. Provedite večer na degustaciji vina u Vinariji Škaulj u Nadinu i uvjerit ćete se zašto je ovaj vinar dobitnik brojnih nagrada. Ako ne želite napustiti grad, možete posjetiti vinariju Degarra Zadar gdje možete kušati vino, jesti domaće specijalitete i uživati ​​u dobroj glazbi.

Jeste li spremni kreirati vlastiti plan putovanja od 7 dana u Hrvatskoj? Jednom kada posjetite Hrvatsku poželjet ćete produžiti svoj boravak i dodati još impresivnih gradova i znamenitosti svom itineraru po Hrvatskoj!

Provjeri dostupnost

Obavezna polja su označena s *





Smještaj

Cijena od: 149 za noć
Cijena od: 119 za noć
Cijena od: 75 za noć
Cijena od: 79 za noć
Cijena od: 109 za noć