Aktivni odmor

Ako tražite  savršenu destinaciju za aktivni odmor, Hrvatska je pravi raj za sve ljubitelje adrenalina.

Osvojite najviše planinske vrhove, uronite u veličanstvenu  bioraznolikost jadranskih dubina, osjetite navalu adrenalina na raftingu i kajakarenju krškim rijekama, istražite Hrvatske prirodne ljepote planinarenjem, jahanjem ili bicikliranjem.

Opcija je mnogo, samo trebate izabrati vašu destinaciju za aktivni odmor i avantura može početi.

Biciklističke ture

Neovisno o tome da li ste profesionalni sportaš ili amater, u Hrvatskoj ćete pronaći kontrastni krajolik i  mnogobrojne staze za sve vrste biciklizma.  Bilo da istražujete brda ili ravnice, srednjovjekovne gradiće ili jednostavno uživate u prekrasnom pogledu na jadransko more, pregršt je biciklističkih staza kojima možete istražiti sve dijelove Hrvatske.

Zadnjih nekoliko godina sve učestaliji je sustav javnih bicikala u gradovima Hrvatske. Mogućnosti je mnogo a jedan od najrasprostranjenijih jest sustav javnih bicikala Nextbike i go2bike. Također odlična stvar je što diljem Hrvatske je moguće pronaći smještajni objekt  koji uz noćenje pruža  i sigurnu spremu za vaš bicikl. Potražite ”obike friendly” objekte na više mjesta diljem Lijepe Naše.

U biciklističku avanturu možete krenuti sami, ili organizirano. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko primjera bicikističkih staza diljem Hrvatske. Na vama je da  odaberete onu koju vam najviše odgovara.

Počevši od naše ravne Slavonije i Baranje, savjetujemo vam biciklistički doživljaj kroz Panonski put mira; od Osijeka, kroz prostor Parka prirode Kopački rit i Batinu u Baranji do Sombora u susjednoj Vojvodini, dužine 75 kilometara.

Za višednevne vožnje, tu su  Murska i Dravska biciklistička ruta koja se odvija od izvora do ušća tih dviju rijeka.  Obje rute vode kroz Međimurje, a Dravska ruta kroz Podravinu i Slavoniju. Zamišljate li već prekrasan krajolik?

Ruta kroz Park Prirode Lonjsko Polje proteže se dalje na jugozapad prema Jadranskom moru.

Cikloturistički je Hrvatska već duže prepoznata i kroz transnacionalne EuroVelo rute koje njome prolaze.

Zadar Bike Magic

Jedini grad u svijetu koji gdje more svira kroz morske orgulje pruža malo manje od 100 biciklističkih staza, onih brdskih, cestovnih i rekreacijskih. Zadarska regija vam nudi staze kroz netaknutu prirodu Velebita, veličanstvene poglede na otoke i obalu, jedinstven krajolik koji podsjeća na Mars i Mjesec  na otoku Pagu.  

Koliko je raznolika, toliko je i biciklistički jedinstvena, savršena destinacija za provesti cijeli dan na biciklu u Hrvatskoj. Ukoliko ste skeptik te niste sigurni da u Hrvatskoj postoji staza dovoljno duga za provesti cijeli dan na biciklu i uživati u neobičnom, skoro filmskom krajoliku, preporučamo vam stazu Pag 1 (putem Šimuni-Hanzina rezervat)  koja je ujedno i najduža staza na pagu, duga 46,9km.

Ukoliko želite uslikati najljepše zalaske sunca i očaravajuću prirodu, uputite se na staze zadarskih otoka. Bilo da odaberete rutu na otoku Pašmanu, Viru ili Ugljanu, vrlo brzo ćete napuniti memoriju vašeg telefona fotografijama nezaboravnog iskustva s aktivnog odmora u Hrvatskoj.

Za one željne adrenalina, Velebit krije najatraktivnija područja za brdski biciklizam. Uputite se  kanjonom rijeke Zrmanje stazama Zrmanja 1, 2 ili 3 (Putem Bilišanje, Manastir Krupa-Kaštel Žegarski). Adrenalina neće nedostajati!

U neposrednoj blizini Zadra krije se pitoma okolica Nina te sam grad Nin. Mjesto su za rekreativne bicikliste i obitelji gdje nezahtjevni teren, turistička središta, plaže i brojni sadržaji omogućuju odličan tretman biciklistima koji žele uživati u aktivnom odmoru i svi blagodatima turističke ponude a ujedno i istražiti povijest ovog dijela Hrvatske. Preporučujemo Stazu Nin 1 putem Privlaka – Sabunike, Zadar 3 putem Posedarje-Obrovac-Benkovac (116,4km) ili Nin 2 putem Plaža Ričina.

Pronađite svoj bijeg od stvarnosti na nekoj od ovih jedinstvenih staza!

Rent bike Zadar i iznajmljivajne električnih bicikala

Ukoliko se nađete u Zadru i poželite iznajmiti bicikl tijekom vašeg boravka, postoji nekoliko renta a bike objekata koji će vam osigurati svu opremu, dati upute i prjedloge. Možete sami istraživati  Zadar i okolicu ili možete odabrati neke od brojnih vođenih tura, samostalne ili prilagođene. Savjetujemo vam za prvi put neku od vođenih tura koja će vas odvesti u sve skrivene kutke Zadarske županije. 

Bike and wine tura će se svidjeti svim ljubiteljima dobre spize, dobrog vina i adrenalina. Ova tura vas vodi u zadarsko zaleđe koje istražujete biciklom, a okrijepu pronalazite u ”finger foodu” i najboljim vinima zadarskog kraja.   Za ovu turu preporučujemo mjesec svibanj, koji je idealan i za neke druge aktivnosti koje možete pročitati u našem tekstu: Svibanj u Hrvatskoj.

Osim gradskih ili onih brdskih, možete iznajmiti i električnu biciklu ili e-scooter te otkrivati male gradske ulice i šarmantno susjedstvo na ekonomičan način.

Kada se umorit od bicikliranja, zaputite se na opuštanje u Hotel Delfin. Bilo da se želite opustiti u našoj wellness oazi ili zadovoljiti nepca vrhunskom dalmatinskom spizu u našem restoranu.

Želite iznajmiti bicikl u Zadru ili ste više e-bike osoba? Tu smo za Vas! Hotel Delfin nudi kvalitetne usluge najma bicikala po najpristupačnijim cijenama kako biste mogli jednostavno istraživati i kretati se Zadrom!

Planinarenje

Planinarenje je izvrsna aktivnost koja puni dušu i jača um i tijelo. Kada jednom počnete planinariti, sigurni smo da vam to neće biti zadnji put.

Hrvatske planine pogodne su za planinarenje. Većina vrhova je zbog male visine planinski razmjerno lako dostupna. Vrhovi su po svojim obličjima vrlo različita, pa je tako većina panonskih vrhova prekrivena šumom, dok su gotovo svi vrhovi u dinarskom dijelu goli i dobri vidikovci.

Po uzoru na svjetske dugoprugaške planinarske staze  i Hrvatska ima svoju. Croatian Long Distance Trail jest nacionalna, krajobrazna staza za hodanje (hiking) dugačka 2 109 km, a koja se u svojoj biti vodi za maksimom da izbjegava asfaltne putove te se usredotočuje na planinarske staze, traktorske i makadamske ceste. Ukoliko ste pustolovnog duha, preporučamo ovaj oblik aktivnog odmora.

Ako se nađete u Zagrebačkoj regiji, neće požaliti ukoliko se zaputite u širu okolicu Zagreba, točnije u Žumberačko gorje ili prema Hrvatskom zagorju; planine Kalnik, Ravna Gora, Ivanščica itd. Najpopularnije gore u blizini Zagreba su Medvednica i Samoborsko gorje. U našoj ravnoj Slavoniji možete se uputiti na Papuk, dok je Gorski kotar prostrano planinsko područje i prijelazno područje između Alpa i Dinarida. Velik dio Gorskog kotara zauzima Velika Kapela u kojoj se nalaze neka od najprivlačnijih planinarskih odredišta: Bijele i Samarske stijene, Bjelolasica i Klek.

Planinarenje na Palkenici i Tulovim Gredama

Jedinstven krajolik i prepoznatljive kanjone možete pronaći u NP Paklenica koja se prostire na južnim obroncima Velebita. Paklenica je poznata kao jedno od najboljih europskih penjališta. Ugodna klima, predivan krajobraz i raznovrsne penjačke aktivnosti čine ju idealnim izborom za vaš aktivni odmor.

 Najzanimljiviji dio parka je klanac Velike Paklenice čijim središtem se probija potok uz koji vodi pješačka staza. Velika Paklenica zanimljivo je odredište i zbog nekoliko ulaza u tunelska skloništa koja su u tajnosti iskopala jugoslavenska vojska kao skloništa u slučaju atomskog rata. Danas su uređena kao prezentacijski centar – Podzemni grad Paklenice.

Atraktivna izletišta su i Manita peć iznad klanca Velike Paklenice koja se smatra jednom od najljepših podzemnih spilja u Hrvatskoj.

Klanac Male Paklenice najstrože je zaštićen dio nacionalnog parka. Kao što joj ime kaže, manja je i kraća, ali je ujedno teže prohodna, strmija i posve divlja. Budući da je za posjetitelje mnogo nepristupačnija od Velike Paklenice, prolazak kroz nju preporučuje se samo iskusnim planinarima.

Na području Parka postoji 150-200 km staza i putova, a najviši vrhovi su Vaganski vrh sa 1 757m i Sveto Brdo sa 1753m.

Tulove grede je jedinstven krški fenomen na Velebitu. Duge su 1km, najviši vrh je visok 1 120m, a nalaze su u Parku prirode Velebit. Jedinstvene ju čine krške formacije poput tornjeva, stupova i pukotina. Prometno su povezane Majstorskom cestom koja je jedna od povijesnih velebitskih cesta koja je uvrštena na popis kulturnih dobara Hrvatske. Uspon na Tulove grede se isplati zbog veličanstvenog pogleda na Novigradsko i Karinsko more, Maslenički most, otoke i na jedan od najljepših vrhova Velebita –  Sveto Brdo.

Ronjenje

Zahvaljujući bogatoj i burnoj prošlosti te raznolikoj prirodi, hrvatsko podmorje puno je mnogih zanimljivosti za ronioce. Možete pronaći bogatstvo i raznolikost biljnog i životnjskog svijeta, olupine brodova i zrakoplova, grebene i podvodne zidove kao i važna arheološka nalazišta koja dodatno obogaćuju doživljaj ronjenja.

Zahvaljujući antičkim pomorskim putovima, stari Grci i Rimljani kolonizirali su Jadran i izgradili brojna skloništa i vile diljem Jadrana. Roneći diljem naše obale možete naići na potopljene rimske galije, mornaričke brodove, endemsku floru i faunu. Prirodni i umjetni grebeni kao što su potopljeni brodovi danas su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama kao što su kraba, zvjezdača, posidonija, morski konjic.

Najstariji lokaliteti koji sadrže ostatke potonulih antičkih brodova postaju najzanimljivija mjesta za ronjenje. Neka od zanimljivih mjesta za ronjenje su Cavtat, Mljet, Korčula, Hvar, Vis, Split, Rogoznica, Kornatsko područje, Zadar, Pula.

Jadransko more ima nevjerojatno bistro more koje pruža vidljivost do 50m dubine stoga je idealno i za podvodnu fotografiju.

Uronite u svoj aktivni odmor na jednoj od organiziranih tura ili uživajte u nekoj od brojnih škola ronjenja za početnike. Ukoliko želite provesti aktivni odmor s obitelji, brojne ronilačke škole imaju programe školovanja i za djecu. Ronjenje je idealna aktivnost gdje cijela obitelj ima priliku istražiti svijet jadranskog podmorja.

Jadransko more malo je zatvoreno more koje skriva najljepše ronilačke lokacije u svijetu. Ukoliko se još ne možete odlučiti je li ronjenje za vas, provedite vikend u Zadru u hotelu Delfin koji ima prekrasan pogled na Jadransko more, a plaža je svega nekoliko metara od hotela da se uvjerite u ljepotu jadrankog mora.

Adventure park i Buggy Zadar

Ako ste jedni od onih koji će umjesto sunčanja i brčkanja u moru radije odabrati aktivni odmor, Adventure park Zadar idealno je mjesto za vas.

Bilo za parove, samce, grupu prijatelja, team building ili obitelj s djecom, svatko će pronaći dozu zabave i adrenalina za sebe.

Ovaj avanturističko adrenalinski park nudi široku lepezu aktivnosti za vas aktivni odmor. Moguće je izabrati između paintballa, ziplinea, streljarštva, penjanja užetom ili  vožnju atv quad-om.

Za sve pobornike otvorenih i terenskih vozila i vožnje sa vjetrom u kosi tu je Buggy Zadar. Možete izabrati vožnju sa grupom uz pratnju vodiča ili samostalnu vožnju. Samostalna vožnja odlična je opcija za one koji samostalno žele istražiti Grad i okolicu. Sami si birate itinerar, intezitet, vrijeme zadržavanja i mjesta za posjetiti.

Vožnja u grupi sa pratnjom vodiča traje oko dva i pol sata. Tura se odvija off road i u prirodi. Vodič vas vodi istražiti skrivena mjesta za koja niste znali te je idealna prilika za aktivni odmor gdje možete upoznati i povijest mjesta i kušati lokalne specijalitete lokalnih konoba.

Bungee jumping Maslenica

Ukoliko želite pravu navalu adrenalina, trebali biste pokušati bungee jumping. Skočite sa 56 metara visoke konstrukcije koja se nalazi na sredini Masleničkog mosta, a koja je ujedno i najviša točka za bungee jumping u Hrvatskoj.

Za vas imamo savršen prijedlog za najbolji aktivni odmor. Zamislite se na vrhu Masleničkog mosta, crvene grdosije ispod koje izranjaju tisuće godina stare stijene, iznad vas je plavo nebo a ispod duboka modra površina najljepšeg mora na svijetu.  A vi poput ptice slobodno uranjate u taj prizor skokom s platforme.  Ne zvuči li vam ovo dovoljno ”adrenalinski”? Doživite pravo iskustvo navale adrenalina te svojim prijateljima i obitelji umjesto razglednice s mora, opišite svoj nezaboravan doživljaj aktivnog odmora!

A za one koji žele znati više, bungee jumping prvi se pojavio na otocima Pentecost u Južnom Pacifiku. Prema predaji, domorodac Tamalie je zlostavljao svoju ženu te je ona odlučila pobjeći. Pokušavajući se sakriti od njega, popela se na visoko drvo, no on ju je ubrzo pronašao i popeo se za njom. Dok se penjao, žena je zavezala lijane oko svojih gležnjeva i u trenutku kad ju je Tamalie pokušao uhvatiti, skočila s drveta. Tamaile je skočio za njom i kako ga ništa nije moglo zaustaviti od udara u tlo, izgubio život. Od tog dana muškarci sela odlučili su da žena više nikad ne smije nadmudriti muškarca pa su počeli vježbati skokove s lijanama. Tako su sagradili 28 metarski toranj namijenjen skokovima. Svaki muškarac bi prije skoka obavio ritualno kupanje i tada se popeo na toranj. Njegovu ženu doveli bi do tornja gdje bi morala slušati kako suprug iznosi pred cijelim selom svoje pritužbe na nju. Nakon govora muškarac je morao skočiti glavom prema dolje kako bi dokazao svoju muškost. Tradicija se zadržala do danas i pretvorila se u pravu turističku atrakciju i idealan odabir za vas aktivni odmor!

Panoramski let avionom

Panoramski let avionom sasvim je drugačiji oblik aktivnog odmora koji ćete doživjeti na svom pomnom isplaniranom aktivnom odmoru. Ovo je jedan od doista jedinstvenih načina otkrivanja Zadra i okolice. Možete uživati u nevjerojatnom pogledu na kornatsko otočje, zadarski arhipelag, grad Zadar i Ravne Kotare, kontrast zelenih polja i azurnoj boji jadranskog mora. Iz potpuno drugačije perspektive napravite nevjerojatne fotografije koje će vam zauvijek ostati u sjećanju.

Panoramski let provodi se motornim avionom Cessna 172 koji može prihvatiti 3 putnika i pilota. Imate mogućnost izbora između 4 različita paketa leta koji traju 25 min, 35 min, 60 min i 100 min. Možete i sami isplanirati svoj let te vidjeti  mjesta koja vas zanimaju. 

 Najkraća ruta traje 25 min a leti se na relaciji Zadar –  Sukošan. Ovim letom možete vidjeti zadarski poluotok, trajektnu luku, otoke Ugljan i Pašman te Sukošan i najveću marinu na hrvatskoj obali.

Tu je i ruta koja traje 35 min a obuhvaća Zadar – Sukošan – Biograd – Otok ljubavi (Galešnjak).

Najduža ruta je ona od 60 min gdje iz ptičje perspektive otkrivate  Zadar – Sukošan – Biograd – Otok ljubavi – Kornati – Telašćica – Vodice – Krka Nacionalni park.

Provjeri dostupnost

Obavezna polja su označena s *

Smještaj

Cijena od: 259 za noć
Cijena od: 179 za noć
Cijena od: 107 za noć
Cijena od: 139 za noć
Cijena od: 169 za noć